Använd Maslows behovstrappa och skapa briljant content för besöksnäringsföretag

Maslows behovstrappa för marknadsförare

Jag läste nyligen ett blogginlägg på Digital marketing institute, jag insåg att det här är ju briljant så jag tänkte dela mig mig av en egen svensk version och givetvis med fokus på besöksnäringen. Att sticka ut i bruset idag är inte helt enkelt och jag skulle säga att det blir svårare och svårare för var dag som går. Min övertygelse är att det därför är extra viktigt att man skapar marknadsföring som fyller ett värde för din målgrupp. Ett strålande sätt att lyckas med det är att arbeta med content marketing, eller innehållsmarknadsföring som det kan översättas. Och om du ska skapa värde för någon är det ju rimligt att du först förstår vad de behöver. Och ska man förstå människans grundläggande behov så finns det väl ingen bättre modell en Mazlows behovstrappa, den har varit med sen urminnes tider och är enkel nog för alla att förstå och jobba med.

Här kan du läsa en förklaring till Mazlows behovstrappa.

Men jag vet att det är många där ute som har svårt att hitta tiden att investera i sin egen utveckling och läsa blogginlägg som detta, därför har jag sammanfattat det hela i en mening:

Skapa värdeskapande innehåll i din marknadsföring som dina målgrupper VILL ta del av.

Här följer Mazlows behovstrappa för marknadsförare

Fysiologiska behov

Det finns vissa grundläggande behov som vi människor helt enkelt inte klarar oss utan. Två av dessa är något som kvalificerar sig som kärnverksamhet för besöksnäringen; Sömn och Mat. Vi i besöksnäringen har alltså guldläge att hjälpa våra gäster med deras absolut viktigaste behov. GRATTIS!

Hur göra med marknadsföringen? Viktigt för att möta denna typ av behov kan exempelvis vara att synas högt upp i Google organiska sökresultat och Google My Business när man söker på termer som exempelvis ”Restauranger i Göteborg!”, ”Restauranger nära mig” eller ”Hotell i Östersund”. Den som söker har tydligt indikerat att den har ett behov, nu är det upp till dig att presentera lösningen!

Trygghetsbehov

Trygghetsbehoven handlar om att man ska vara skyddad från fysiskt våld, psykiskt våld, kriminalitet och dylikt, här kan ju andra branscher som bilbranschen (tänk Volvo) och läkemedelsbranschen ha bra lägen men även besöksnäringen har mycket att vinna på att förstå människors säkerhetsbehov. Jag tänker inte minst på alla destinationer och besöksnäringsaktörer på landsbygden, allt fler väljer resmål som upplevs trygga, vi vill minska risken för både jordbävningar, krig och terrorattentat under semestern. Här ingår även trygghetsbehov vad gäller ekonomi och hälsa. 

Hur göra med marknadsföringen? Jag tänker mig att man har mycket att vinna på att visa upp sin plats som en säker och trygg plats, en plats med låg kriminalitet. För Sveriges räkning kan man också lyfta klimatet som är förhållandevis stabilt vilket för vissa målgrupper är en USP (Unique Selling Point). Då även ekonomiska och hälsorelaterade behov är viktiga och grundläggande för oss tror jag att de aktörer som erbjuder billiga resor och bra avbokningsregler kan ha en fördel. Även de som erbjuder hälsoresor där gästen redan i marknadsföringen kan förstå att ”bokar jag denna resan så kommer jag hem lite friskare och starkare än jag var när jag reste”.

 • Använd bilder på friska, glada människor
 • Lyft hälsoaspekterna av ert erbjudande
 • Var tydlig med bokningsregler
 • Lyft era förmånliga priser (om det är en konkurrensfördel för er)
 • Om ni är verksamma på en stressfri och trygg plats hade jag lyft det i marknadsföringen

Behov av kärlek och gemenskap

På den tredje nivån börjar hierarkin erbjuda mer omfattande möjligheter till innehållsinspiration. Behovet av kärlek och tillhörighet talar för en önskan om en nära och lycklig familj, tillfredsställande vänskapsrelationer och tillfredsställande sexuell intimitet. Många varumärken använder detta som ett sätt att hjälpa konsumenter att skapa djupare relationer.

Vi människor är ju ett socialt djur som behöver både kärlek och vänskap. Återigen guldläge för besöksnäringen! Och det här ser jag lite som en oslipad diamant! Resor skapar ju just den samhörigheten, banden och minnena som vi trånar efter! Jag tänker att gemenskapen ofta är reseanledningen.

Hur göra med marknadsföringen? Det finns många exempel på företag som försöker vinna poäng på den gemenskap man skapar. Mc Donalds har ju nästan alltid med en kärnfamilj som gladeligen äter hamburgare, eller ännu hellre mor- och farföräldrar med sina barnbarn:) Det besöksnäringen egentligen säljer är ju ofta TID TILLSAMMANS. Det kan jag skriva under på att jag ofta är beredd att betala ganska mycket för. Men jag ser det sällan som säljargument för besöksnäringsföretag.

 • Lyft hur ni bidrar för att skapa tid tillsammans (kan exempelvis både vara en restaurang eller ett hotell)
 • Använd bilder på människor i olika konstellationer (alla är inte en del av en kärnfamilj eller heterosexuellt par)
 • Har ni specifika paket för generationsresor eller stora sällskap?
 • Förklarar ni hur ni förenklar semestrandet och på det sättet skapar just TID?
 • Vågar du till och med anspela på sex kanske? ”BF i helgen? Checka in hos oss!”

Respekt och Självuppfyllande behov

För att må riktigt bra vill vi människor ha både gott självförtroende och god självkänsla. Lika viktigt är behovet av att vara respekterad och uppskattad av andra i ens omgivning.

Enligt Maslow finns det två nivåer av uppskattning. Den första, som han kallade för ”lägre nivå” innebär att man behöver andra människors uppskattning och respekt. Det kan till exempel innebära att man kämpar efter att uppnå status i en grupp och att man gärna vill ha uppmärksamhet. Den allra högsta nivån om jag uppfattat det hela rätt är självuppfyllandet!

Hur göra med marknadsföringen?

I en tid där sociala medier och digital närvaro blir allt viktigare tänker jag mig att det är guldläge att bidra till människors självuppfyllande

 • Den första nivån av respekt och bekräftelse kan man ge genom ett riktigt gott värdskap. Genom att se dina gäster och berömma dem för det de tagit sig för. Det är så enkelt men samtidigt så svårt. Jag utmanar dig att se dina gäster lite extra idag!
 • Är du guide och leder folk till fjälltoppar eller ut på surfvågor? Då är det många som stolt delar med sig bygger sin egen persona tack vare din guidade tur. Detsamma kan gälla för dig som erbjuder hållbara semesteralternativ (idag vill så gott som varenda konsument framstå som medveten och klimatsmart). Gör det lätt för människor att dela med sig av era klimatsmarta initiativ!
 • Ger du människor ny kunskap och insikter hjälper du dessa utvecklingstörstande människor mot sitt mål!
 • Eftersom vi i besöksnäringen arbetar med att uppfylla människors drömmar är jag säker på att ert företag kan skapa mänger av självuppfyllande paket.  
 • Skapa topplistor och utmaningar som dina gäster kan ta del av, inget slår att få åka hem från semestern som en vinnare!
 • Berätta om era värderingar i er marknadsföring så att era gäster kan känna stolthet över sitt beslut att besöka er!

Det här blev ju årets längsta blogginlägg och jag tackar dig som tagit dig hela vägen hit! Heja heja!

Kontakta oss gärna om du vill snacka mer om hur vi kan hjälpa ert företag att leverera värdeskapande marknadsföring!

Original på engelska.