Låt oss minska din marknadsföringsångest

Ikigai för marknadsföring

De allra flesta företagare och marknadsförare jag träffar upplever ångest och stress över att deras marknadsföring inte är så bra och att de inte kan lägga den tid som de tycker sig behöva. Eftersom så gott som alla känner likadant vill jag börja med att säga att du är i gott sällskap:)

Inga måsten

Det jag nästan blir mest trött på är att alla verkar tro att de MÅSTE finnas på samtliga plattformar och att man MÅSTE lägga upp nya inlägg minst 7 dagar per vecka:) Det finns egentligen inga måsten, du är ju företagare eller marknadsförare och därmed den som bestämmer. Ingen annan kommer heller att döma dig för att du inte finns på Instagram, Linkedin eller för att du inte bloggar. Alla har fullt upp med att ha ångest över sin egen marknadsföring.

Hoppa inte på varje ny skinande leksak

Man kan tro att bara för att det poppar upp nya sociala medier eller videoplattformar och trender så behöver man själv hoppa på tåget innan det är försent. Allt fler verkar drabbas av marketing FOMO (Fear Of Missing Out). Om din FOMO leder till nyfikenhet och kunskapstörst då är det en positiv kraft som får dig i rätt riktning, men om du mest får ångest och det leder till att du i panik startar upp ett sjuttonde konto på sociala medier för att testa så kan det vara läge att stanna upp.

Ikigai för marknadsförare

Det japanska begreppet ikigai är svåröversatt, men betyder ungefär ”anledning att finnas till”. Ikigai beskriver det som får oss att vilja gå upp på morgonen. Det som ger våra liv syfte, mening och mål, och gör att vi känner glädje och tillfredställelse. Det här är en livsåskådning som härstammar från ön Okinawa utanför Japans kust. Okinawa råkar också tillhöra en ev hade blå zonerna där det visat sig att människor lever längst i hela världen. Nu kan det vara så att en och annan japan vänder sig i graven och det får jag be om ursäkt för. Jag har gjort om modellen och använder deras gamla visdomsord för dig och mig som arbetar med marknadsföring.

Här kan du läsa vår guide till Ikigaimarknadsföring.

Marcus Ståhl